6 Tips Cara Mekap Tahan Agar Tahan Lama

  • Biarkan Pelembab Meresap

Tak kisahlah anda pakai sikit atau banyak pun pelembab muka, anda tetap perlu menunggunya meresap dahulu sebelum mengenakan mekap.

Biarkan sekitar 15 minit, sehingga pelembab muka tersebut meresap dengan sempurna. Jika kulit muka anda jenis berminyak, kurangkan penggunaan pelembab di zon T kerana ia adalah cara terbaik untuk memastikan anda tidak berlebihan menggunakan pelembab muka.

 

  • Pakai Foundation

Penggunaan foundation sememangnya dapat membantu membuatkan mekap kelihatan lebih sempurna. Sebaiknya pilih foundation jenis matte sebab ia tidak berkilat dan efeknya tahan lebih lain.

Cara mekap tahan lama, selain pakai foundation matte, boleh juga menggunakan mineral base yang susah luntur. Gunakan span bersih  atau jari untuk menyapu foundation pada kulit muka anda bagi mendapatkan hasil yang lebih sempurna dan mekap pun tahan lama.

 

  • Teknik Pakai Bedak

Teknik memakai bedak muka yang betul sangat penting kerana inilah salah satu cara mekap tahan lama.Anda disarankan tidak memakai bedak di seluruh muka. Memadai pakai bedak muka hanya di kawasan yang dikatakan mudah berminyak, seperti di zon T dan dagu.

  • Pastikan Eyeliner dan Maskara Jenis Waterproof

Memang geram kan.. kalau eyeliner atau maskara yang dipakai luntur atau tidak tahan lama. Hasilnya, kita akan kelihatan seperti orang yang tak cukup tidur, 3 hari tiga malam! Bukan itu sahaja, silap haribulan kawasan sekitar mata kita nampak lebam seolah-olah kena penumbuk!

Bagi mengatasi keadaan seperti itu berlaku, pastikan kita pilih eyeliner dan maskara jenis waterproof. Wajib tau!!

  • Eyeshadow

Cara mekap tahan lama untuk eyeshadow atau pembayang mata, pastikan sebelum memakai eyeshadow  anda terlebih dahulu telah menggunakan foundation di kelopak mata. Pilih foundation yang bebas minyak. Selain membuatkan mekap tahan lama, warna eyeshadow juga akan jadi lebih hidup.

 

 

  • Jangan Berlebihan Memakai Concealer

Memakai sedikit concealer mungkin menjadi salah satu cara terbaik untuk membuat mekap bertahan lebih lama.Tetapi, elakkan menggunakan concealer terlalu banyak di muka keran aia adalah salah satu produk yang paling kelihatan ketika anda memakainya dalam tempoh yang lama.

 

  • Lipstik Kuat!

Cara mekap tahan lama untuk lipstik, anda disarankan memakai lipstik yang berbentuk pensil. Sebelum mengaplikasikan lipstik di bibir, pakai sedikit foundation. Selain itu, pastikan anda memilih lipstik jenis matte ya!

Tags: No tags

Comments are closed.